Gastblog IBBO

Zoals beloofd, een gastblog van een docent. Myrthe Boymans van IBBO (Ik Ben Bewust Onderwijs) wil haar ervaring bij en met Marres graag met ons delen, waarvoor dank!

Soms dan hernieuw je oude contacten, of herken je oude contacten, herken je veel overeenkomsten en bouw je samen een band op, een culturele band. Eentje die best diep kan gaan. Al een aantal fijne jaren mogen wij, IBBO Angeliet, genieten van alle zintuigelijke culturele waarnemingen van Marres. Een cultuur die onze leerlingen aanspreekt, out of the box denken en voelen, proeven, horen, ervaren. IBBO Angeliet is immers een ‘Ik Ben Bewust’ school. Bewust van heel veel facetten waarbij cultuur een grote rol speelt. De leeftijden verschillen van 4 tot 21 jaar.

En ieder jaar weer gaan we met de hele groep naar Marres om tijdens een fantastische ochtend ons onder te dompelen in hun programma, dit jaar ‘The Floor is Lava’. We organiseren ieder jaar een hele projectweek rondom een thema. Dit jaar betrof dit, het thema ‘Identiteit’. Een van onze leerlingen, Sterre, heeft meegewerkt aan het Peer Education project (met veel enthousiasme kunnen we stellen want ze wil niet meer weg bij Marres!), daardoor heeft zij de eerste dag van de projectweek de oefeningen die ze eerder zelf heeft ondergaan kunnen transformeren en overbrengen naar haar medeleerlingen van het VO op IBBO. Voor de kinderen van het PO (wij noemen het de kids van Noorderlicht) liep er een alternatief programma met een kring, een zelfgekozen voorwerp en mooie verhalen die werden gedeeld.

De dinsdag zijn we naar Marres gegaan om dit verder te verdiepen. Dan zie je dat de jongste leerlingen, respectievelijk 3-4-5 jaar makkelijker durven zichzelf bloot te geven. Dit trok onze oudere leerlingen ook over de grens om toch weer een stapje verder te gaan. Op woensdag ochtend zijn we met de hele school, buiten gaan portret schilderen met eitempera en in de middag heeft het VO een grote mandala van krijt gemaakt over de identiteit van IBBO. De volgende dag was het de beurt aan de Noorderlicht groep om een mandala te maken, en wat een mooie resultaten! Diezelfde ochtend hebben we ook nog de prachtige Soraya mogen verwelkomen. Soraya was onze gastspreker en is transgender. Zij heeft samen met de leerlingen van het VO de film ‘Girl’ gekeken en al hun vragen kunnen beantwoorden. Het was ook wel een pittige ochtend, het maakte veel emoties los.

We hebben de projectweek afgerond met een middag van presentaties over het thema Identiteit. Dit mocht in de vorm van dans, een kunstwerk, of gewoon vertellen hoe je alles hebt ervaren. Velen waren onder de indruk van de beeldengroep van de tentoonstelling en het verhaal erachter. Anderen identificeerde zich meer met het verhaal van Soraya. Mogen zijn wie je zelf zou willen zijn, en daarvoor ruimte krijgen in deze maatschappij. Al deze vraagstukken en verdiepingen in het leven zelf, dat is waarom wij ons zo verboden voelen met Marres. Anders zijn, anders als school, anders als culturele instelling, anders is GOED.

IBBO Angeliet

www.ibbo.eu

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: