Leerrijke week!

tekst: Hanneke van Dongen

De afgelopen week was Capucijnenstraat 98 een zoemende bijenkorf: verdeeld over vier dagen vonden ongeveer honderdvijftig middelbare scholieren en docenten de weg naar Marres voor een rondleiding met workshops.

Dinsdag kwam het IBBO op bezoek, waarbij Sterre als peer-educator een presentatie gaf over Eye-I en de leerlingen een rondleiding kregen door The Floor is Lava. Het IBBO bezocht Marres in het kader van een projectweek. Hoe de combinatie met Marres ervaren werd door leerlingen, horen we volgende week in een gastblog van één van de docenten.

Woensdag ging alle aandacht nu eens naar de docenten zelf: Marres organiseerde in samenwerking met de Jan van Eyck Academie een informatiemiddag over kunst en cultuur in het onderwijs. Hoe kun je met behulp van kunst en cultuur je lessen verrijken (op welk vakgebied dan ook) en welke rol kunnen Marres en de Jan van Eyck hierin spelen voor scholen en docenten?
Uiteraard kregen de docenten zowel bij Marres als bij de Jan van Eyck een rondleiding waar aangenaam verrast op gereageerd werd: de mogelijkheden van beide instellingen zijn veel groter dan veel mensen weten. Zowel de Jan van Eyck als Marres zijn de laatste jaren bezig met het bereiken van een breder publiek: er zullen meer voorlichtingsmiddagen volgen!

Donderdag kwamen dertig leerlingen van het Broeklandcollege uit Hoensbroek met begeleidende docenten op bezoek. De VMBO-t klas kwam met een opdracht voor CKV en moest een kijkwijzer invullen (een kijkwijzer geeft leerlingen via concrete vragen, richtlijnen om kunst te bekijken). De leerlingen waren erg aandachtig en werkten geconcentreerd. Bij het evaluatiegesprek achteraf, bleek er behoefte te zijn aan een Marres-kijkwijzer. We gaan dan ook op korte termijn aan de slag met het maken van een kijkwijzer die specifiek gericht is op de zintuiglijke ervaringen waarmee Marres werkt.
Een ingevulde kijkwijzer kan voor leerlingen die CKV volgen, gelden als een periode-opdracht. Dit werkt motiverend, neemt docenten werk uit handen en geeft houvast aan leerlingen die nog niet heel vertrouwd zijn met kunstbeschouwing. Win-win-win!

Vrijdag stonden er in totaal tachtig leerlingen op de rol, afkomstig van verschillende scholen inclusief de kunstacademie. De dag begon met een lezing van filosoof Rob van Gerwen: wat is kunst en hoe kijk je daar nou eigenlijk naar? Na de lezing in Theater aan het Vrijthof kwamen de verschillende klassen naar Marres voor een korte rondleiding, of om zelf een presentatie te geven. De leerlingen van het Porta Mosana College pasten het examenthema ‘Imiteren, Variëren en Overtreffen’ van VWO Tekenen, toe op de werken in The Floor is Lava. Deze vorm van peer education levert een heel directe ervaring op: verwerking van theoretische stof wordt natuurlijk veel inzichtelijker als je er als leerling praktisch mee aan de slag kunt gaan. Als je je verhaal dan ook nog aan klasgenoten moet presenteren, buiten het klaslokaal, naast het werk zelf en terwijl er nog andere leerlingen en bezoekers mee kunnen luisteren.. Dan wil je natuurlijk geen figuur slaan en zit je er heel anders in dan wanneer je thuis een verslag schrijft en dat naar je docent stuurt.

Een mooie observatie van een leerling tot slot: bij The Thief merkte zij op dat er misschien een brand geweest was. ‘Waarom denk je dat?’
‘Omdat de gezichten allemaal littekens hebben.’

 

 

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: