Driehonderd en een beetje…

… zoveel leerlingen kwamen vorige week bij Marres op bezoek!

Dinsdag, woensdag en donderdag kwamen elke dag bijna honderd leerlingen van het Stella Maris College langs voor een rondleiding met workshop op maat. De leerlingen werden met begeleiding op pad gestuurd langs Marres, de kunstacademie en Lumière, om aan de slag te gaan met het thema ‘Vrijheid’. Deze themadagen waren de opmaat naar een groot project in samenwerking met een aantal scholen en diverse organisaties, waarover meer te vinden is in deze blog.

Bij Marres werd de leerlingen gevraagd eens even heel goed na te denken: wat betekent vrijheid nou écht voor jou? We hoorden vaak: ‘Alles kunnen zeggen wat je denkt.’ Maar na het verhaal van The Thief op de eerste verdieping, bedachten de meeste leerlingen toch dat ‘alles kunnen zeggen wat je denkt’ misschien een ander zijn of haar vrijheid ontneemt..

Waar daar ruimte voor was, werd ook ‘Eye-I’ aan de leerlingen getoond, waarop een aantal van hen graag ter plekke een bijdrage wilde leveren. Het platform is dus weer een beetje gegroeid 🙂

We hopen weer een aantal jongeren, behalve een leuk bezoek en een rondleiding, wat nieuwe perspectieven en food for thought gegeven te hebben!
Of op z’n minst een nieuwe blik op klasgenoten. Een jongen tekende als symbool van vrijheid een piano. Een andere jongen reageerde daar stomverbaasd op: ‘Speel jij piano? Ik had eerder gedacht dat jij zou drummen ofzo…’
Waarom hij dat dacht?
‘Door de kleding die je draagt.’
Na de constatering dat ze elkaar toch kennelijk niet zo goed kenden al zaten ze bij elkaar in de klas, zetten ze samen een boom op over welke muziek ze het liefste speelden (de andere jongen speelde ook piano) en waarom.

Dat gesprekken over kunst en cultuur verbindend werken, weten we bij Marres allang. En toch is het elke keer weer een verrassing om te zien hoé dan precies..

tekst: Hanneke van Dongen

 

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: