Leren in een Cirkel.

Na onze werkreis naar Kopenhagen, geeft Marres een workshop bij Basisschool Diabolo in Kerkrade. Geïnspireerd door onze ervaring in Sisters Hope Home in Kopenhagen, hebben we voor deze workshop de leersetting aangepast. Leren vanuit een cirkel.

Met deze workshop bereiden de leerlingen van groep 3/4 en van groep 5/6 zich voor op een excursie naar het museum De Schat van Simpelveld. We mogen gebruik maken van het gymlokaal in de school met voldoende lege ruimte. Op de grond leggen we een grote cirkel, met nog een binnencirkel, waar alle leerlingen op passen. Zittend in deze cirkel luisteren we gezamenlijk naar een audiofragment uit de Onzichtbare Collectie. De geluidsbron ligt in het midden van de cirkel.

Na het luisteren delen de leerlingen met elkaar wat ze hebben gehoord. Gezamenlijk reconstrueren we het verhaal . Daarna gaan de leerlingen de kunstschatten die worden omschreven vormgeven met aluminium folie en stof. Alle gemaakte objecten komen daarna weer in de cirkel terug. De cirkel is het midden van de les. Iedereen wordt hierin gezien en is gelijkwaardig aanwezig.

De performersgroep Sisters Hope gaat in hun educatieve projecten nog een stapje verder bij het veranderen van de lessetting. Als onderzoek hebben zij meerdere malen voor een bepaalde periode Deense middelbare scholen getransformeerd in een immersief landschap van licht-, geluid-, en setdesign. De docenten worden betrokken bij het project en uitgedaagd op een hele andere manier les te geven, namelijk vanuit hun poetisch zelf..

Sisters Hope is een van de partijen die samen met Marres en vier andere Europese partners in het educatief programma SenseSquared werken aan de centrale vraag: Hoe kunnen een zintuiglijke benadering en een artistieke houding bijdragen aan onderwijs dat leidt tot een meer verbonden en duurzame wereld. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: