2019 – Eye-I

Eye-I is een project met jongeren dat ontstaan is via peer education: leerlingen en studenten initiëren projecten onder begeleiding van kunstprofessionals en kunstdocenten, om deze vervolgens te delen met leeftijdgenoten. Eye-I is ontstaan tijdens zes zaterdagen van intensieve samenwerking tussen twintig jongeren uit verschillende landen: leerlingen van het United World College, Stichting De Vrolijkheid (behorend bij het AZC in Heerlen) en een aantal reguliere middelbare scholen. Ze deelden verhalen met elkaar over hun verschillende culturele achtergronden. Het project ontstond naar aanleiding van de tentoonstelling The Floor is Lava die in 2019 bij Marres plaatsvond.

Online platform

De verhalen over cultuur en vrijheid in identiteit die onderling zijn uitgewisseld, zijn door de jongeren omgezet in korte geluids- of filmfragmenten die op het digitale Eye-I platform te zien en beluisteren zijn. Het uitgangspunt van Eye-I is het (online) delen van cultuur en identiteit in de vorm van beeld en geluid. Bezoek het platform hier of klik op de knop rechts op de pagina. Daar vind je achter elk oog een fragment waarin de deelnemers laten zien wanneer ze zich vrij voelen en zichzelf kunnen zijn.

Workshop Eye-I

Bij dit online platform ontwikkelde Marres een workshop, waarin een aantal vragen centraal staan: wat is vrijheid en welke cultuur bevordert vrijheid? Waarom is vrijheid essentieel om te worden wie je graag wilt zijn? Hoe goed ken jij je klasgenoten eigenlijk? De antwoorden hierop vatten ze in audiovisuele uitingen, die weer aan het online platform worden toegevoegd. Op deze manier verbeelden ze het abstracte begrip ‘vrijheid’. Met dit project slaat Marres een brug tussen de vakken CKV, Mens en Maatschappij en Mediawijsheid.

Colofon Eye-I

Ontwikkelaars Eye-I
Ahmed, Carina, Christin, Elle, Elya, Fams, Giulia, Hope, Kelly, Leslie, Mayren, Mohammed, Mohammed, Muntadher, Ousman, Popcan, Sterre, Synne, Tesnim en Thea

Ontwikkelaar Eye-I online platform:
Manuel Calapez (web development)

Dit project is mede mogelijk gemaakt met steun van:
Stichting Kannunik Salden
St. Clemensstichting
Fonds voor Cultuurparticipatie / Jij maakt het mee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: