Projectdag Porta Mosana College

tekst: Hanneke van Dongen

27 februari: de stralendste februaridag ooit en projectdag voor een kleine 130 leerlingen van het Porta Mosana College in Maastricht.

In samenwerking met Lumière en Bureau Europa maakten we een gevarieerd programma voor deze dag. De leerlingen werden in vier groepen verdeeld, en kwamen per locatie ongeveer vijf kwartier op bezoek voor een kennismaking en workshops, films of een rondleiding. Bij Marres werden de workshops gekoppeld aan de aankomende tentoonstelling The Floor is Lava, waarin lichaamstaal (die natuurlijk ook cultureel bepaald is) een grote rol speelt. Er werden oefeningen in observeren gedaan, gevolgd door experimenten met kleine/alledaagse gebaren en voorwerpen die een verhaal kunnen vertellen.

Wat verandert er aan je uitstraling als je een champagneglas of juist een bierpul vasthoudt? Zet een petje of hoodie op, en dan een keurige hoed. Wat gebeurt er dan? Sta of loop je anders? Wat straal je daarmee met je houding uit naar anderen?
Eet je een frietje van de MacDonalds anders dan een deftig vijfgangenmenu? Hoe dan? De leerlingen gingen vervolgens met attributen aan de slag om een klein verhaal in scene te zetten voor een foto.
Dankzij het schitterende weer konden we in de tuin werken waar de zon behalve de eerste bloemen, een aantal kikkers wakker gestreeld had. De kikkers trokken veel aandacht, maar niemand wilde er een oppakken om te kussen voor een foto.
‘Nee hoor mevrouw, ik hoef geen prins..’ 

Een selectie uit de fraaie tafereeltjes die gefotografeerd werden:

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: