Marres heeft jou nodig!

Heb je je ooit afgevraagd hoe het is om geen kunst te kunnen zien?

Op het moment kun je niet naar een concert, museum of voorstelling en merk je misschien dat je met een beeldscherm toch indrukken mist.
De sfeer, om te beginnen. Maar ook geur en gevoel (of het bedenken hoe iets zou voelen als je eraan zou mogen komen) zijn via een plat beeld toch echt anders.

Iemand die het zintuig zicht mist, maakt vaak intensiever gebruik van zintuigen als tast, reuk en gehoor. Als je wel eens een rondleiding van Marres hebt meegemaakt, weet je dat wij graag al je zintuigen wakker maken. Nu je ook school grotendeels via de computer moet volgen en vakken als muziek en tekenen vaak wegvallen, willen we je graag tussen wiskunde en Nederlands even meenemen in een fijne herinnering van… jou!

Je hebt vast wel eens iets gezien of gehoord (een beeld, schilderij, muziekstuk, rapper, DJ, theater, toneel, dans) waar je even helemaal van ondersteboven was. Een dikke ‘WOW!’ of juist een heel zacht ‘ohh…’, ontroering of zelfs een lachbui?

In onze ‘Onzichtbare Collectie’ verzamelen we ingesproken ervaringen met kunstwerken. In eerste instantie werden die verteld door mensen die in de kunst werken. In de tweede fase laten we juist mensen aan het woord die ‘alleen maar’ vanuit hun gevoel en ervaring vertellen. Kennis van de achtergrond van een kunstwerk of uitvoering is dus niet nodig!

Je kunt twee dingen doen:

  1. Luister naar de gesproken kunstverhalen, laat je verbeelding gaan en transformeer je verbeelding naar beeld, door te tekenen of te boetseren. Deel je creatie vervolgens met ilse.vanlieshout@marres.org
  1. Spreek je eigen verhaal in. Kies een culturele ervaring die veel indruk op je gemaakt heeft. Dit kan een kunstwerk zijn, maar ook een dansvoorstelling of een concert waar je bent geweest. Probeer al je zintuigen te gebruiken bij het beschrijven van deze complete ervaring.
    Vertel ons je naam en waar je het kunstwerk voor het eerst zag, hoe het eruit zag, wat dit kunstwerk en eventueel de kunstenaar/maker voor je betekent.Je kunt voor het gemak eerst een lijstje maken met alle zintuigen onder elkaar en daar steekwoorden achter schrijven, bijvoorbeeld:
    -Tast: ‘Het voelde een beetje glibberig.’ of ‘Ik mocht er niet aankomen maar ik denk dat het scherp zou zijn.’
    -Geur: ‘Ik kon het kunstwerk zelf niet ruiken maar er stond een mevrouw naast me met heel veel parfum op, die rook een beetje zoet en stoffig .’
    Enzovoort, probeer zoveel mogelijk terug te halen uit je herinnering!Om de opname te maken heb je een telefoon, laptop of tablet nodig waar je met de dictafoon app (of een vergelijkbare app) audio kunt opnemen. Daarbij is het belangrijk om de ervaring in een rustige omgeving op te nemen, zodat er zo min mogelijk storende bijgeluiden zijn. Je kunt je fragment eventueel nog bewerken in bijvoorbeeld de Garageband-app.   Stuur je fragment naar ilse.vanlieshout@marres.org , dan zetten wij het voor je online op onze website!

We dagen jullie uit om je eigen kunstervaring op te nemen!

Via deze link kun je alvast luisteren naar een aantal personen die jullie zijn voorgegaan.

De Onzichtbare Collectie  is een verzameling audiobeschrijvingen van visuele kunstwerken, die verteld worden door verschillende kunstkenners. De Onzichtbare Collectie werd tijdens de Museumnacht Amsterdam in 2018 gelanceerd door Mediamatic. In 2019 heeft Marres zich aangesloten als partner van dit project. Deze collectie is een doorgaand project en blijft groeien. 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s